PRAVA LAVANDA (Lavandula angustifolia Miller)

Prava lavanda je višegodišnji poluloptasti grm čiji životni vijek može biti duži od 30 godina. Grm naraste 40-60 cm u širinu. Korijen joj je razvijen, i u tlo može prodrijeti 3-4 m. Najbolje se uzgaja od 400-1700 m nadm.visine.
Najotpornija je od svih vrsti lavande, zimi može podnijeti do -20 *C. Odgovaraju joj topli i osunčani tereni zaštićeni od vjetra. Za sintezu kvalitetnog eteričnog ulja potrebne su joj visoke temperature tijekom cijele vegetacije. Ne podnosi sjenu te nedostatak svjetla ima za posljedicu zaostajanje faze cvjetanja, time i manju sintezu eteričnih ulja koje je redovito loše kvalitete.
Lavanda je tipična termofilna i kserofitna biljka koja dobro podnosi sušu izuzev u fazi klijanja, nicanja i razvoja stabljike do 15 cm. Uspješno se uzgaja na suhim tlima, PH vrijednosti od 6-8, terenima slabije plodnosti. Ne može se uzgajati na hladnim i močvarnim tlima.
Cvijet je ljubičasto modre boje, razvijen na vrhovima tankih stabljika. Kao i ostale vrste lavande, potječe iz Sredozemnog dijela južne Europe, a najveći proizvođači te vrste su Francuska, Španjolska i Bugarska.
Cvate u svibnju i lipnju, a završava sredinom srpnja.
Od cvijeta lavande najčešći proizvod je eterično ulje, s njim i hidrolati (mirisne vodice), čajevi, tinkture, macerati, ali se koristi i za proizvodnju droge (suhog cvijeta) te se suši u sušarama na 40-45 *C ili u hladu.
Period košnje je 6-10 dana, Kosi se ispod prvog para listića, te o košnji ovisi i kvaliteta eteričnog ulja.
Eterično ulje se dobiva destilacijom (vodena, parna+vodena, parna destilacija, te vakumska destilacija). Ulje je bezbojne ili bljedožute boje. Miris je sladak, cvjetni i poboljšava raspoloženje, umiruje i osvježava.
Glavni sastojci eteričnog ulja prave lavande su linalol, linalilna kiselina, terpineol, lavandolul, limonel..
Upotreba: analgetik, antidepresiv, antimikrobik, antireumatik, antiseptik, antispazmolitik, antitoksik, karminativ, potiče rad žuči, regenerira kožu, citofilaktik, dezodorans, dijuretik, potiče menstruaciju, hipotenziv, insekticid, protiv nametnika, sedativ, tonik, ubija crijevne nametnike, liječi rane.
Dobro se miješa sa eteričnim uljem borovice, cedra, bora, citrusnim uljima, čempresom, evernijom, kaduljom, klinčićem, korijandrom, mimozom, nerolijem, petitgrainom, ružom geranijom, tamjanom.
Lavandino eterično ulje jedno je od najjeftinijih i u širokoj je upotrebi.
Prilikom upotrebe ne treba biti posebno oprezan jer nije opasno i ne nadražuje kožu, ali treba biti oprezan da se ne pretjera s upotrebom, jer može izazvati dermatitis.


lavanda, opg ropert poturica