HIBRIDNA LAVANDA (Lavandula x intermedia)

Ovo je vrsta lavande koja je nastala križanjem prave i širokolisne lavande. Počela se uzgajati krajem 20-tog stoljeća. Grmovi joj narastu 80-100 cm. Cvjetovi su ponekad plavkasti kao kod prave lavande, a ponekad sivkasti kao kod širokolisne. Biljka je otpornija nego prava i širokolisna, a i lakše se uzgaja. Daje dvostruko više ulja nego prava lavanda te je zato jako popularna među uzgajivačima. Rijetko se koristi u aromaterapiji, najviše u kozmetičkoj industriji za ekstrakciju linalola. Nažalost, često se zamjenjuje s eteričnim uljem prave lavande.
Ekstrakcija eteričnih ulja je ista kao i kod prave i širokolisne lavande.
Boja eteričnog ulja je blijeda do tamnožuta, jakog je mirisa (sličnog mirisa kao prava lavanda, ali manje sladak i s više kamorastih i drvenih nijansi). Miris eteričnog ulja hibridne lavande popravlja raspoloženje, razbuđuje i osvježava.
Glavni sastojci su mu borneol, kamfor, cineol, geraniol, linalol, linolna kiselina. U odnosu na eterično ulje prave lavande, sadrži više borneola i manje linalola.
Svojstva eteričnog ulja su slična kao i kod prave lavande, jedino što malo više stimuliraju živčani sustav.
Ovo ulje je jeftinije od ostalih eterični ulja lavande i najčešće se koristi kao osvježivač prostora. Dobro se miješa sa eteričnim uljem bora, cedra, cimeta, citrusom, uljima, čempresom, klinčićem, pačulijem, petitgrainom, ružmarinom, ružom geranijom i timijanom.
Ovo ulje jače nadražuje kožu od ostalih lavandinih ulja, te treba biti oprezan da ga se ne zamijeni s eteričnim uljem prave lavande.

lavanda, opg ropert poturica